Ngoma Health Clinic

Project
Bij look4more zijn wij ervan overtuigd dat de huidige tijd van onbeperkt consumeren en produceren zonder de rekening met de natuur te vereffenen is beëindigd. Modern ondernemerschap is een balans tussen geld verdienen, zorg dragen voor het milieu en een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Ngoma, een dorpje in Oeganda…..50 km van de grote stad…géén basis medische voorzieningen… Projectoprichter Sarah Juuko Camara streeft er naar een health clinic te starten om basis medische voorzieningen en voorlichting te bieden aan families uit het dorp en de directe omgeving. De doelstelling van de health clinic is het verbeteren van de gezondheidszorg in Ngoma en omgeving, met name voor zwangere vrouwen en jonge moeders om de kinder- en moedersterfte terug te dringen en voorlichting te bieden op het gebied van family planning.

Een gebouw dat deze zorg kan faciliteren is dus de opdracht. Er zullen dadelijk twee verpleegkundigen werkzaam zijn, waarvan één verloskundige. Verder komt er een treatment room, een examination room, een kleine apotheek en voorraadruimte of een klein laboratorium.

In samenwerking met Sarah (ICUganda), Wilde Ganzen, stichting Procore Planet en alle medewerkers van Procore werkt look4more samen aan de realisatie van deze Health Clinic. In grote lijnen bestaat het project uit:

    • Opstellen ontwerp, ontwikkelfase, beheersplan en het maken van een exploitatieplan.
    • Realisatie d.m.v. financiële support en/of de aanvraag van subsidies.
    • Meebouwen en projectmanagement tijdens een uitwisseling naar Oeganda.

De eerste anderhalf jaar is het vooral een project op papier, een project dat letterlijk en figuurlijk nog ver weg lijkt. Als de lokale aannemer de bouw in juni 2011 start reizen 3 teams in de nazomer af naar Ngoma. Hand- en spandiensten worden verricht ten einde de realisatie van de kliniek te bevorderen. Stenen sjouwen, hekken bouwen, plafonds timmeren, maar vooral ondergedompeld worden in het leven in en rondom Ngoma. De warmte van de locale bevolking is fantastisch. We ervaren hoe de mensen leven, we praten over wat hen bezig houdt en ze bevestigen ons dat ze uitkijken naar deze medische ondersteuning.

Indrukwekkend, boeiend, begrip en onbegrip, maar boven alles, een project dat nog nooit zo dichtbij is geweest en dichtbij zal blijven. Fantastisch!

Om er daarnaast zeker van te zijn dat het project duurzaam is en lange tijd kan functioneren, worden gesprekken gevoerd met Dr. Katwire van de Medical Clinic in Kyotera (een dorp in Oeganda, 35km van Ngoma). Dr. Katwire is bereid de supervisie over de kliniek te gaan voeren en personeel te gaan werven en opleiden. Stichting Procore Planet garandeert de komende twee jaar de exploitatie, zodat er voldoende tijd is om de kliniek uiteindelijk met lokale middelen gefinancierd te krijgen.

Kijk voor de laatste stand van zaken op www.procoreforuganda.nl